Nieuws

Matthias Roelens kijkt uit naar nieuwe uitdaging en bedankt WT Ieper

De aandachtige supporters zullen het waarschijnlijk wel opgemerkt hebben: de verslagen van de LRC-crossen zijn de laatste weken een heel stuk korter. Sinds januari hebben we namelijk, met spijt in het hart, afscheid moeten nemen van drie mannen die al jaren deel uitmaken van Wielerteam Ieper. Matthias Roelens, Jellerich Vermeulen en Axèl Boutelgier hebben ons team verlaten en zijn begonnen aan een nieuwe sportieve uitdaging. Samen met hun goede vriend Niels Berghe hebben ze hun eigen ploeg opgericht: 5M8S CyclingTeam. Joachim rijdt nog een jaartje bij ons en vanaf dan zal ook hij de overstap maken. Wij vinden het natuurlijk jammer, maar we gaan als vrienden uiteen en wensen hen veel succes in het vervolg van hun carrière!

 

Voor ons zal het raar doen om Matthias, Jellerich, Axèl en straks ook Joachim in een andere outfit te zien rijden. Alle vier droegen ze bij aan het mooie verhaal van onze ploeg en we zijn hen ontzettend dankbaar voor hun jarenlange inzet en aanstekelijke enthousiasme. We laten dan ook graag Matthias nog eens aan het woord voor een korte terugblik op zijn Ieperse periode én een vooruitblik op hun nieuwe avontuur. Dat is wel het minste dat we kunnen doen!

 

“Ik kijk toch met ietwat gemengde gevoelens terug op mijn tijd bij Wielerteam Ieper. Ik ben in 2010 beginnen koersen en een jaar later sloot ik me aan bij de ploeg”, blikt de 24-jarige Stadenaar terug. “Vooral aan mijn juniorenperiode houd ik mooie herinneringen over. Ik heb er veel bijgeleerd en kon zelfs een podiumplaats behalen bij de wielerbond. Maar wat me het meest zal bijblijven was de sfeer onder de ploegmaten. Op stage zijn Jorgen Decoster en ik elkaar eens beginnen bekogelen met bananen op onze kamer! Dat zijn de dingen die ik nooit zal vergeten!”

 

Jammer genoeg ging het nadien vooral bergaf voor Matthias. Een week na zijn podiumplaats brak hij zijn elleboog bij een aanrijding. Meteen het einde van zijn seizoen. In zijn eerste koers als belofte werd hij nog 10de, maar vanaf toen begon het sukkelstraatje.

 

“Het was de ene tegenslag na de andere. Vooral mijn knieën begonnen op te spelen. Na een operatie hieraan werd ik gedwongen om een punt te zetten achter mijn wielercarrière. Ik kon het wielrennen echter nooit helemaal vaarwel zeggen en besloot te starten als ploegleider van de beloften en elite zonder contract. Een opdracht waar ik vol enthousiasme aan begon, maar ik haalde er minder voldoening uit dan verwacht. Ik moest voortdurend achter mijn renners aanzitten en miste wat respect en waardering voor het werk dat ik deed. Dan is het beter om ermee op te houden.”

 

“Gelukkig ging het met de knieën wel de goede kant op! Het ging zelfs zo goed dat ik terug op de fiets kroop. Twee jaar geleden maakte ik mijn comeback en ging mijn focus vooral naar de veldritten van de LRC. In de zomer rijd ik af en toe bij de nevenbonden, maar de crossen zijn mijn hoofddoel. In september voelde ik me echt klaar om er schitterende winter van te maken. Tot ik een week voor de eerste veldrit mijn voet brak op drie plaatsen. Zeven weken heb ik moeten stilliggen en dat krijg je niet meer goed gemaakt. Het zal voor volgend seizoen zijn.”

 

5M8S Cycling Team

En het belooft een speciaal seizoen te worden voor de Stadenaar. Een nieuw jaar, een nieuwe ploeg. Maar dezelfde vrienden. 5M8S (uitspreken als five mates) is niet meer of minder dan vijf hechte vrienden met een passie voor de koers die besloten om hun eigen team op te richten.

 

“Niels, Axèl, Jellerich, mijn broer Joachim en ik kennen elkaar al jaren. Op de koersen zijn we altijd samen en ook daarbuiten trekken we wel eens samen op. Het spookte dan ook al een tijdje door ons hoofd om samen ons eigen team op te richten en dit was het gepaste moment. We voelden ons steeds minder betrokken bij Wielerteam Ieper, wat wel een beetje jammer is. Ik vond dat onze prestaties niet altijd de aandacht kregen die ze verdienden. Dat is ergens wel logisch in een ploeg die zich vooral richt op het begeleiden van jonge rennertjes. Ik ben mijn ex-ploeg enorm dankbaar voor de mooie momenten, maar voor ons was het niet meer hetzelfde. Dat Ieper voor dit seizoen van kledijsponsor overstapte, gaf zo’n beetje de doorslag. Wij waren een beetje gehecht geraakt aan onze bioracer-koersbroeken (lacht).”

 

“Bovendien kunnen we nu doen wat we echt willen doen! Tijdens de winter crossen bij de LRC, in de zomer koersen bij de nevenbonden. En dat samen met onze vrienden en onze familie die ons altijd ontzettend hard gesteund hebben bij het beoefenen van onze hobby! Dat we onze naam zullen moeten veranderen als er een zesde renner bijkomt? Ik denk niet dat dat snel het geval zal zijn. Onze band is ondertussen zo hecht geworden, daar zal niet meteen iets of iemand tussenkomen”, besluit een enthousiaste Matthias Roelens.

Wielerteam Ieper

5 Ieperse momenten om te onthouden uit 2018

2018 zit er bijna op en dan weet je wat er zit aan te komen: talloze lijstjes die terugblikken op het afgelopen jaar. De belangrijkste personen, de grootste blunders, de strafste stoten…. Soms nutteloos en ver gezocht, maar even vaak verrassend en zeker de moeite om eens te lezen! Mensen vergeten snel en daarom: 5 hoogtepunten uit het sportieve jaar van Wielerteam Ieper.

 

1. Joachim Roelens wordt wereldkampioen bij de LRC na topseizoen! (28 januari)

2017-2018 mogen we gerust bestempelen als een topseizoen voor Joachim Roelens. De Stadenaar crosst al 8 jaar bij de LRC, maar presteerde nooit beter dan vorige winter! Hij won maar liefst 17 veldritten en kroonde zich daarbij tot de Vlaamse, Belgische én wereldkampioen! Die regenboogtrui was eigenlijk niets meer of minder dan de kers op een metershoge taart voor de 27-jarige veldrijder.

“Zo’n seizoen zal ik waarschijnlijk nooit meer meemaken”, blikt Joachim terug. “Het WK was daarbij zeker één van mijn mooiste zeges. Ik was natuurlijk al de hele winter goed op dreef, maar die overwinning kwam toch onverwacht. Het was namelijk op een parcours dat me totaal niet lag, in het thuisdorp van mijn grootste concurrent bovendien. Om dan toch te kunnen winnen…. Fantastisch gewoon!”

 

 

 

2. Gerben Dewinter kroont zich tot eindwinnaar van de VCC (3 februari)

Een andere crosser die begin dit jaar beloond werd voor zijn regelmaat, is Gerben Dewinter. Dat hij het tot eindwinnaar van de Vlaamse Cyclocross Cup zou schoppen bij de eerstejaarsnieuwelingen had niemand verwacht. Ook hijzelf niet.

“Dat was inderdaad een behoorlijke grote verrassing”, knikt Gerben. “Maar ik was goed aan het seizoen begonnen en kwam zo al snel aan de leiding. Toen de tweede in de stand een paar crossen moest missen door ziekte, kon ik een aanzienlijke puntenkloof slaan. En die voorsprong heb ik niet meer uit handen gegeven. Ik ben uiteraard ontzettend trots op mijn prestaties in het veld én ze vormden dan ook nog eens de voorbode van een mooi wegseizoen.”

 

 

3. Kenzie Boutté wint in Wervik (9 juni)

Dat Kenzie rap is, daar bestaat al lang geen twijfel meer over! Het lijstje overwinning en ereplaatsen van de 26-jarige Kenzie is ronduit indrukwekkend! Ook al sprak hij vooraf van een overgangsjaar, je wist gewoon dat hij opnieuw goed zou zijn voor een aantal top 10-noteringen.

“En toch duurde het lang vooraleer ik echt dat goede gevoel te pakken kreeg”, blikt Kenzie terug. “Doordat ik begonnen ben met het bouwen van een woning kon ik dit jaar veel minder trainen dan gewoonlijk. En dat merk je wel in de wedstrijden. Gelukkig was mijn niveau nog altijd meer dan behoorlijk en kon ik naar een aantal dichte ereplaatsen sprinten. Met mijn zege in Wervik als absolute uitschieter natuurlijk! Ik had geen superbenen, maar in de sprint was ik duidelijk de snelste. Op die manier kon ik met een positief gevoel mijn ‘bouw-break’ ingaan.”

 

 

 

4. Onze peter Stan Dewulf schopt het tot prof (24 augustus)

Wie hem nog niet kent, zal dat het komende jaar vast en zeker nog leren doen. In 2012 reed Stan Dewulf zijn eerste koersen als nieuweling, toen nog in het rood-witte truitje van Wielerteam Ieper. Een wieleroutfit die hij vier jaar later mocht inruilen voor een ander rood-wit exemplaar: dat van Lotto Soudal! Eerst drie seizoenen bij de beloftenploeg, vanaf 2019 als volwaardig lid van het profteam!

Afgelopen zomer mocht hij als stagiair al eens proeven van het echte werk. De Great War Remembrance Race kunnen we dan ook zo’n beetje beschouwen als zijn vuurdoop in het profpeloton. We zijn dan ook ontzettend trots op onze ex-renner. Iemand met enorm veel talent en wilskracht, maar bovenal een schitterende kerel om me samen te werken!

 

 

 

5. Sander en Jasper samen over de meet in Houtem (7 oktober)

Sander Dekien was het afgelopen seizoen ontegensprekelijk de sterkste man van het Criterium van de Westhoek. Voor de start van de laatste koers in Houtem had hij maar liefst 11 van de 12 manches gewonnen. De verdiende eindwinaar die ook in Houtem nog eens de puntjes op de i wou zetten. Maar niet door zelf te winnen. Wel door zijn jongere broer, Jasper, aan de zege te helpen. Samen trokken de broertjes de laatste ronde, een voorsprong die ze al bij al vlot konden vasthouden. Samen over de streep rijden, het is ongetwijfeld een moment dat de broers niet snel zullen vergeten!

 

 

Wielerteam Ieper

(Nog) geen topseizoen voor Jellerich

Er staat opnieuw een belangrijk weekend voor de deur voor onze LRC-crossers, met op zaterdag de veldrit in Arc Wattripont en op zondag hun WK in Zingem. Jellerich Vermeulen is normaal een man die we altijd vooraan mogen verwachten in de strijd om de regenboogtrui, maar dit seizoen verschijnt hij met eerder beperkte ambities aan de start. Door omstandigheden beleeft de Wevelgemnaar geen topwinter, maar er is beterschap in zicht.

 

Naam: Jellerich Vermeulen

Geboortedatum: 10/06/1991

Woonplaats: Wevelgem

Bij de ploeg sinds: 2016

 

De voorbereiding op het veldritseizoen was nochtans prima verlopen voor Jellerich Vermeulen. Na enkele jaartjes bij de ezc stapte hij dit jaar terug over naar de nevenbonden. Een weloverwogen keuze, want door werken aan zijn woning was er minder tijd om te trainen. Dat de koersen bij de OVWF en LWU een stuk korter zijn kwam hem dus goed uit.

 

“Dat was inderdaad één van de redenen om over te stappen”, knikt de Wevelgemnaar. “Maar voor mij is het ook gewoon aangenamer koersen. De afstand is korter, er wordt anders gekoerst en het algemene niveau ligt er ook iets lager. Ik kon mee de wedstrijden kleuren en al eens zelf in de aanval trekken. Bovendien zat ik een pak frisser op het einde waardoor ik mijn sterke sprint beter kon uitspelen. Op die manier is het toch iets plezanter rijden. Ik kon mijn wegseizoen afsluiten met een 6de en een 8ste plaats, dus ik wist dat de conditie in orde was en keek met vertrouwen uit naar de eerste veldritten.”

 

En toch liep het niet lekker voor Jellerich in het veld. Zijn start was op niveau, maar na een val op het BK van de lrc (op 20 oktober) liep het plots een pak minder. “Zo’n periode had ik eigenlijk nog nooit meegemaakt”, blaast de 27-jarige wielrenner. “Ik voelde dat er iets niet klopte, dat mijn lichaam tegenwerkte, maar ik kon niet goed duiden wat. Ik dacht er over na om een volledige break in te lassen, maar mijn uitslagen waren nog behoorlijk en dus besloot ik om door te doen. Maar eigenlijk sukkelde ik gewoon van het één in het ander. Door die val zaten mijn spieren vast waardoor ik mijn kracht niet optimaal kon benutten. Daar kwamen dan nog eens een virus en een ziekte bovenop…. Uiteindelijk besliste ik toch dat het beter was om eerst volledig te herstellen.”

 

Na drie weken rusten en een resem kinébezoeken, kwam onze crosser vorig weekend terug in actie. Een zevende plaats was misschien niet wat we van hem gewend zijn, maar hij houdt er wel een positief gevoel aan over. “Voor het eerst had ik het gevoel dat er opnieuw kracht in de benen zat”, klinkt Jellerich optimistisch. “De rug hield stand en de motivatie is helemaal terug! Ik zal nog even nodig hebben vooraleer de conditie weer op punt staat, maar we zijn tenminste op de goede weg. Er komen nog ene pak mooie crossen aan. Wie weet kan ik er wel ééntje winnen….”

 

Tijd voor iets nieuws

Het is inmiddels 8 jaar geleden dat Vermeulen zijn eerste koersen reed. Van zijn 5de tot zijn 12de was hij een recreatief motorcrosser en daarna deed hij vooral zondagsritjes met de mountainbike. De liefde voor het veld heeft er dus altijd wel ingezeten.

 

“Van in het begin had ik de drang om steeds sneller te gaan en volgens bepaalde mensen had ik wel talent. De stap naar competitie was dus vlug gezet. Als tweedejaarsjunior reed ik mijn eerste wegkoersen en behaalde ik enkele mooie resultaten. Ik werd vierde in Desselgem, zesde in het eindklassement van ‘tussen Leie en Schelde’ en 40ste in de interclub Gent-Menen.”

 

“Als belofte kwam ik er echter minder aan te pas. Vooral door een gebrek aan volume. Na een periode waarin het allemaal wat tegenviel ging ik mezelf eens testen in een veldrit en dat was een serieuze opsteker. Sindsdien leg ik mij hoofdzakelijk toe op de LRC-crossen.  Veldrijden is echt mijn ding geworden. En de sfeer op de wedstrijden is gewoon super! Iedereen praat tegen iedereen en we zitten allemaal in dezelfde situatie. We moeten elk onze hobby met een fulltime job combineren waardoor we allemaal met gelijke wapens strijden.”

 

“En ik heb er mijn beste vrienden leren kennen! Mijn overwinning in Ardooie, waarin ik samen met Joachim juichend over streep kwam, is iets dat ik nooit zal vergeten. Een echt kippenvelmoment!”

 

We zullen hem dan ook hard missen binnen de ploeg. Want na drie jaar Wielerteam Ieper, begint Jellerich straks aan een nieuwe uitdaging. “Met spijt in het hart… Ik heb een geweldige periode gekend bij de ploeg. Ik heb mezelf ontdekt als wegrenner bij de ezc, maar heb er vooral enkele fantastische mensen leren kennen en me enorm geamuseerd met mijn vrienden. Maar door mijn overstap naar de nevenbonden is het contact met de ploegmaats een pak minder geworden. Samen met de werken aan mijn huis vond ik het daarom tijd om een nieuwe weg in te slaan. Welke dat is, zal later nog duidelijk worden, maar eerst wil ik WT Ieper nog een mooi afscheid geven!”

Wielerteam Ieper

Ook Axèl Boutelgier wil deze winter schitteren bij de LRC

Het is niet omdat het wegseizoen op zijn einde loopt dat je niet meer voor onze renners zou kunnen supporteren. Ook in het veld is Wielerteam Ieper namelijk wekelijks te bewonderen. Zeker op de LRC-crossen hebben we enkele toppers in de rangen. Joachim Roelens hebben we al eerder aan u voorgesteld. Deze week is het de beurt aan Axèl Boutelgier.

 

Naam: Axèl Boutelgier

Geboortedatum: 10/08/1994

Woonplaats: Passendale

Bij de ploeg sinds: 2011

 

Met een derde en twee tweede plaatsen is Axèl Boutelgier uitstekend aan zijn crosswinter begonnen. Het gevolg van een goede voorbereiding en een gestage progressie. Acht jaar geleden, als eerstejaarsjunior, zette hij zijn eerste stappen in het wielrennen. Sindsdien is hij onafgebroken lid van onze Wielerteam Ieper-familie.

“Ik begin zo stilaan tot het meubilair van de ploeg te behoren”, lacht Axèl. “Niet dat ik daar een probleem mee, integendeel! Ik voelde me er meteen thuis en heb er dankzij Bjorn Vermeersch, Johan Callemein en Stefaan Kerkhof de kneepjes van het vak geleerd. Samen hebben we veel mooie momenten beleefd en ik ben hen daar ontzettend dankbaar voor. Deelnemen aan de Kattekoers in 2012 is bv. iets dat ik nooit zal vergeten. Koersen door eigen streek, aankomen in Ieper, een massa volk langs de kant van de weg en een geweldige ploegsfeer…. Koersen is een zware sport. Het is veel afzien, maar we hebben ook behoorlijk wat afgelachen. Het illlustreert perfect de visie van de club: een ploeg voor iedereen! Waar het plezier altijd voorop staat. Ik denk niet dat ik ergens beter kon zitten.”

 

Keuze voor de nevenbonden

En dus maakt de 24-jarige Boutelgier 9 jaar later nog steeds deel uit van onze ploeg. Al heeft hij zijn focus wel verlegd in die tijd. Terwijl hij zijn belofteperiode nog startte bij Wielerbond Vlaanderen, verlegde de Passendalenaar zijn focus al snel naar de nevenbonden.

“Het niveau ligt dan misschien iets lager, maar op die manier haal ik wel meer voldoening uit mijn sport. Bij de bond stond ik mijn mannetje, meer niet. Nu kan ik ook zelf de forcing voeren. En het is beter te combineren met mijn job als fietsmecanicien bij Fietsen Joost in Rollegem-Kapelle. Komt altijd van pas natuurlijk om wat aan je fietsen te kunnen sleutelen en mijn collega’s zijn ook heel meegaand met mijn hobby. Ik heb de indruk dat alles op zijn plooi gevallen is.”

 

Overstap naar het veld

Ook in de sport blijkt dat het geval te zijn. Het wordt ondertussen het vijfde jaar dat Axèl zich gaat toeleggen op de veldritten van de LRC.

“Vroeger reed ik enkele crossen als voorbereiding op het wegseizoen, maar gaandeweg ben ik mij steeds meer gaan toeleggen op het veldrijden. Stoempen door de modder, schuiven in de regen…. Daarvoor ben ik crosser geworden hé. Die snelle omlopen liggen me ook wel, maar ik kijk toch uit naar iets slechter weer. Dat mag volgende week zeker het geval zijn. Dan wordt in Deinze-Astene het BK verreden. Een wedstrijd waar ik wel naartoe werk. Ik kende een uitstekende zomer en presteerde sterk in de eerste crossen van het seizoen. Ik sta momenteel eerste in het klassement en zou mijn sterke start graag met een trui kunnen bekronen. Wanneer mijn seizoen dan geslaagd zal zijn? Als ik op dit elan kan verdergaan en een jaar zonder pech kan afwerken. En een zege, die is ook altijd welkom”, knipoogt onze sympathieke crosser.

Wielerteam Ieper

Voorzitter blikt tevreden terug op 2018

Het wegseizoen loopt stilaan helemaal op zijn einde. Niet alleen de profs beginnen te snakken naar een beetje rust, ook voor onze jeugdrenners en liefhebbers zal een paar weekjes zonder fiets deugd doen. Maar bij de ploeg zullen we natuurlijk niet stilzitten! We zijn nu al volop bezig met de voorbereidingen op 2019, maar onze voorzitter maakte ook al eens tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar van Wielerteam Ieper.

 

2018 was het negende levensjaar van Wielerteam Ieper en het is er ééntje met meerdere hoogtepunten geworden. Dat beseft ook Bjorn Vermeersch, trotse voorzitten van de ploeg. “We kunnen inderdaad van een geslaagd seizoen spreken”, knikt de Vlamertingenaar. “Het begint eigenlijk al vorige winter. Gerben Dewinter werd eindwinnaar van de Vlaamse Cyclocross Cup bij de eerstejaarsnieuwelingen én 12de op het BK. En ook bij de LRC deden we het traditioneel uitstekend met onze 4 musketiers: Joachim en Matthias Roelens, Axel Boutelgier en Jellerich Vermeulen. Vooral Joachim was goed op dreef met een Vlaamse, Belgische en wereldtitel in zijn categorie! Mannen waar we ook dit veldritseizoen terug op kunnen rekenen. Samen met onze miniemen, aspiranten en nieuwelingen zitten we trouwens met heel wat crossers.”

 

2018 was meer dan geslaagd

Die kunnen dus nog een mooi vervolg breien aan de geslaagde wegcampagne van de club. Over alle categorieën was Wielerteam Ieper goed vertegenwoordigd, wat zich ook vertaalde in meerdere zeges en talrijke ereplaatsen.

“Ik ben zeker en vast tevreden over de ploegprestaties in de wegkoersen!” vervolgt Bjorn. “De lagen in de lijn der verwachtingen, zelfs nog een tikkeltje beter. Jasper Dekien en Briek Van Den Berghe zorgden voor zeges bij de miniemen en aspiranten. Bij de nieuwelingen behaalden we een aantal mooie top 10-plaatsen en kenden we twee geslaagde rittenkoersen in de Ardennen. Een leuke afwisselingen met de kermiskoersen en er was telkens een enorm goede sfeer in de ploeg!”

“Ook de junioren deden het niet onaardig. Sander Dekien domineerde het Criterium van de Westhoek en Matthew Deborggraeve reed een aantal keer top 10. Ook Yaaron Logghe liet als eerstejaars een aantal mooie dingen zien. Wel jammer dat hij weggaat, maar we wensen hem zeker veel succes bij zijn nieuwe ploeg. En ook bij de beloften en ezc stonden we ons mannetje, met Jeroen Huysser en Kenzie Boutté voorop! De zege van Kenzie was voor mij persoonlijk misschien wel het hoogtepunt van het afgelopen wegseizoen. Een schitterend moment om hem juichend over de streep te zien komen!”

 

10 jaar Wielerteam Ieper

2018 was dus al goed, hopelijk wordt 2019 nog een tikkeltje beter. Het wordt het tiende levensjaar van de ploeg en dat wil toch wat zeggen. Wie had namelijk gedacht dat het ‘kleine’ Wielerteam Ieper zo’n weg zou afleggen?

“We hebben het afgelogen decennium veel mooie momenten gekend”, blikt onze voorzitter terug. “Ik denk spontaan terug aan 2013 toen Stan Dewulf bij de nieuwelingen van het ene hoogtepunt naar het andere reed…. Maar ik kan het meest genieten van de sfeer binnen de ploeg. Als ik zie dat iedereen goed overeen komt en zich amuseert op de koers. Dat blijft toch het belangrijkste voor onze familiale club. In 2014 wilden we op sportief vlak uitbreiden, maar dat bleek niet echt een geslaagde zet. We keerden snel terug naar onze oorspronkelijk visie en daar voelen we ons een pak beter bij. En je ziet dat het ook werkt hé”.

“Veel zal er dan ook niet veranderen. In 2019 zijn we voor het eerst een J-ploeg en mogen we met de nieuwelingen en junioren deelnemen aan de Beker van België. En er komen enkele renners bij in de jongste categorieën, maar we zullen nooit onze visie uit het oog verliezen! Een ploeg zijn waarin iedereen zich thuisvoelt en op een aangename en ontspannen manier zijn hobby kan uitoefenen!” besluit Bjorn Vermeersch.

Wielerteam Ieper

Joachim Roelens kijkt uit naar eerste crossen

Met de herfst voor de deur zijn onze crossers zich volop aan het klaarstomen om er weer stevig in te vliegen. Vanaf 23 september rekenen we terug op onze LRC-jongens om Wielerteam Ieper in de kijker te rijden! We kijken dan onder andere naar Joachim Roelens, de regerende Vlaamse, Belgische én wereldkampioen bij de LRC! De 27-jarige Stadenaar is bovendien al jaren lid van ons team! We zouden hem nog maar moeilijk kunnen missen.

 

Naam: Joachim Roelens

Geboortedatum: 14/05/1991

Woonplaats: Staden

Bij de ploeg sinds: lang

 

Op 23 september wordt in Westkapelle de eerste manche van de LRC (Landelijke renners en crossers) gereden. Een nevenbond waarin Joachim Roelens al een tijdje de wedstrijden kleurt. Ook letterlijk! Kijk maar eens naar de collectie kampioenschapstruien die hij ondertussen bij elkaar heeft gereden: Vlaams, Belgisch, Europees, Wereldkampioen! Geen truitje dat hij nog niet heeft gedragen.

“Ik ben zo’n tien jaar geleden met koersen begonnen en ondertussen moet dit al mijn 7de of 8ste seizoen bij de LRC zijn. Ik ben onderweg de tel een beetje kwijt geraakt”, lacht Joachim. “Ik heb destijds voor de LRC-crossen gekozen omdat deze beter combineerbaar waren met mijn job. Ik werk als interieurplaatser en dat zijn meestal lange dagen. Vertrekken om 6 uur ’s morgens en pas thuiskomen om 17u30. Het is niet evident om daarna nog deftig te trainen. Zeker niet in de winter. Onze veldritten zijn 15 à 20 minuten korter dan bij de Vlaamse Wielerbond, dus kun je ook met wat minder volume goede resultaten behalen. Bovendien rijd ik er tussen een pak vrienden en heerst er een aangename sfeer onder de renners. Ik amuseer me enorm op de crossen en wil dit zeker nog lang blijven doen.”

 

Geen focus op kampioenschappen

2017-2018 mag dan wel een echt boerenjaar zijn geweest voor de Stadenaar (met drie truien), dit seizoen liggen de ambities wat lager. “Ik zal me deze keer niet focussen op de kampioenschappen”, knikt de ervaren crosser. “Voor mijn werk verblijf ik al een kleine maand in Londen. We zijn daar een volledig huis van 5 verdiepingen aan het inrichten en ik vermoed dat we daarmee nog tot eind dit jaar zoet zullen zijn. In het weekend kom ik wel naar huis. Crossen kan ik dus, maar om te trainen is het niet ideaal. Ik probeer vooral te lopen in Hyde Park en heb rollen staan in mijn hotelkamer. We zullen zien wat dat geeft, want mijn voorbereiding is tot een drietal weken terug eigenlijk perfect verlopen. Toen vertrok ik voor de eerste keer naar Engeland én kwam ik ook nog eens ten val op training toen mijn stuur afbrak. Sindsdien ben ik wat op de sukkel met mijn rug, maar ik hoop dat ik er snel vanaf geraak.”

Toch zou onze sympathieke veldrijder deze winter graag nog een paar zeges kunnen meepikken. Daarvoor kijkt hij vooral uit naar de zwaardere veldritten. “Snelle omlopen zijn niet echt aan mij besteed. Ik moet het meer hebben van die echte stoempcrossen. Met veel modder en enkele loopstroken. Voor mijn part mag het elk weekend regenen”, grijnst de 27-jarige Roelens. “Een specifieke cross waar ik naar uitkijk is er niet echt. Vroeger was er een thuiswedstrijd in Staden, maar die is weggevallen. En eigenlijk is elke zege wel mooi.”

 

Nog lang blijven doorgaan

Toch is er één overwinning die hem altijd zal bijblijven in het veld: zijn eerste. “Eéntje die ik nooit had zien aankomen. En het was meteen het wereldkampioenschap! Een gelukzalig gevoel natuurlijk! Daarna volgden er nog 37 bij de LRC, maar winnen blijft leuk. Er mogen er dus gerust nog wat bijkomen. Liefst bij Wielerteam Ieper, ja. Dankzij mijn broer Matthias ben ik zo’n 8 jaar geleden in de ploeg gerold en ik voel me er nog altijd uitstekend! We zijn een echte vriendengroep, ik kan er rijden zonder druk en krijg de vrijheid om te koersen en te crossen waar ik wil. En als een renner zich goed voelt in de ploeg zullen de prestaties ook wel volgen. Ik wil hier gerust mijn carrière afsluiten, maar dat zal nog niet voor meteen zijn”, knipoogt Joachim.

Wielerteam Ieper

Ook zin om te koersen in 2019?

Het huidige wielerseizoen is nog volop bezig, maar achter de schermen zijn we al volop bezig met de voorbereidingen op 2019. We hopen deze winter dan ook een aantal nieuwe leden te kunnen verwelkomen. Er is nog plaats voor miniemen, aspiranten, nieuwelingen en junioren. Ook beloften en elite zonder contract zijn altijd welkom. Ook mensen die onze omkadering nog wensen te versterken mogen altijd een seintje geven!

 

Maar waarom zou je precies kiezen voor Wielerteam Ieper? Wel, wij laten het gewoon vertellen door onze renners zelf:

 

Matthias Noppe: “Na mijn moeilijke winter was ik echt op zoek naar een club waar ik zonder stress of druk de stap naar de beloften zou kunnen zetten.”

 

Sander Dekien: “Het is geen grote ploeg, maar we worden wel uitstekend begeleid. We kunnen zonder druk ons ding doen, maar als we vragen hebben staat er altijd iemand klaar van de ploeg.”

 

Marlon Bril: “ Wij zijn één grote groep vrienden! Mijn mooiste moment dit jaar was dan ook onze ploegstage in Geraardsbergen."

 

Gerben Dewinter: “Deze winter ging ik op zoek naar een nieuwe ploeg en na wat rondvragen bij andere renners kreeg ik alleen maar positieve dingen te horen over WT Ieper. Een echte vriendengroep waar er al eens gelachen mag worden.”

 

Sander Gheysens: “ We kunnen steeds wel bij iemand terecht met onze vragen. Maar het belangrijkste is, dat het plezier altijd voorop staat, want koersen is gewoon het liefste dat ik doe! “

 

Briek Van Den Berghe: “Ik heb me mijn keuze nog geen seconde beklaagd en amuseer me enorm binnen Wielerteam Ieper!”

 

Onze peter Stan Dewulf: “Ik heb me enorm geamuseerd bij WT Ieper. We waren een echte vriendengroep. Zelfs met het bestuur en de ploegleiders klikte het gewoon. En ook op de wedstrijden zat de sfeer er goed in. Er was geen druk en we kregen allemaal onze kans. Op jonge leeftijd is dat eigenlijk ideaal. Het plezier moet voorop staan en dat is bij Ieper zeker het geval!” 

 

Kun jij je ook vinden in onze visie, neem dan zeker contact met ons op en stuur een mailtje naar info@wielerteamieper.be

Wielerteam Ieper

Matthias Noppe

Naam: Matthias Noppe

Geboortedatum: 13/09/1999 (eerstejaarsbelofte)

Woonplaats: Rekkem

Bij de ploeg sinds: 2018

 

Wanneer heb je beslist om wielrenner te worden?

“Al heel vroeg. Toen ik acht jaar was ben ik eens mee gaan kijken naar een koers van mijn nonkel en ik was meteen verkocht. Al van dat moment wou ik zelf beginnen koersen. Ik kan het trouwens iedereen aanraden. Het is een speciale sport. Je moet er veel voor doen en laten, maar de ervaringen en belevingen zijn voor het leven!”

 

Wat vind je zo leuk aan het wielrenner?

“Het is natuurlijk altijd leuk als je eens kan winnen of op het podium kan eindigen. Waar ik ook trots op ben, is mijn 7de plaats in de interclub Polleur-Stoumont-Polleur. Maar wat me altijd zal bij blijven, zijn de stages met de ploeg en interclubs in Spanje. Ik heb eens als gastrenner mogen rijden voor de jeugdploeg van Contador. In die koers kwam ik ten val, maar het werd wel een onvergetelijke ervaring. Daarnaast heb ik ook veel vrienden leren kennen op de koers. Ik zeg het, het is een fantastische sport!”

 

Hoe verloopt 2018 momenteel voor je?

“Moeizaam…. Anderhalf jaar geleden kreeg ik af te rekenen met mycoplasma. Dat virus is nu wel volledig verdwenen, maar ik merk nog steeds dat mijn lichaam daar enorm van heeft afgezien. Ik ben helemaal van 0 moeten herbeginnen dit jaar. Pas in mei heb ik het trainen hervat en ik heb nog maar een vijftal koersen gereden. Het is ook moeilijk bij de beloften. Ik merk dat ik kracht en ritme te kort kom. Ik ben een echt klimmerstype en dan zijn die vlakke kermiskoersen tussen die ervaren coureurs geen cadeau. Ik hoop daarom om nu nog een paar goede wedstrijden te kunnen afwerken en zo met een positief gevoel aan de voorbereidingen op 2019 te kunnen beginnen.”

 

Zijn er renners naar wie je opkijkt?

“Peter Sagan! Weinig origineel, maar je kan toch moeilijk tegen hem zijn? Hij kan alles! Het is gewoon een ongelooflijke klasbak. En toch laat hij alles er zo gemakkelijk uitzien. Ik vind hem geweldig!”

 

Waarom heb je gekozen voor Wielerteam Ieper?

“Na mijn moeilijke winter was ik echt op zoek naar een club waar ik zonder stress of druk de stap naar de beloften zou kunnen zetten. En bij WT Ieper heb ik die gevonden. Er heerst een familiale sfeer, zowel bij de omkadering als tussen de renners. Ideaal! En we kunnen een mooi programma afwerken. Aan de interclub in Zillebeke houd ik bv. een positief gevoel over. Het was een koers die me lag en ik kon er behoorlijk lang standhouden. Dat motiveert me om verder te werken!”

Wielerteam Ieper

Jasper Dewulf

Naam: Jasper Dewulf

Geboortedatum: 17/09/2003 (eerstejaarsnieuweling)

Woonplaats: Woesten

Bij de ploeg sinds: 2018

 

Wanneer heb je beslist om wielrenner te worden?

“In 2016 heb ik mijn eerste wedstrijdjes gereden, maar de liefde voor de sport was al langer aanwezig. Als klein manneke ging ik vaak mee naar de koersen van mijn oudere broer, Michiel. En ook mijn papa heeft vroeger nog gekoerst.  Ik ben zo’n beetje opgegroeid in die wereld. Het was geen verrassing toen ik vertelde dat ik het ook zelf wel eens wilde proberen.”

 

Wat vind je zo leuk aan het wielrennen?

“Er zijn veel leuke dingen. Zeker als je goed bent is het plezant. Dan speel je mee voor de zege en kan je anderen eens testen en hen laten afzien met een stevige demarrage. Zowel mijn vader als mijn broer probeerden altijd de koers te kleuren en dat wil ik nu ook doen. Michiel slaagde er zelfs in om een paar zeges te behalen. Het zou mooi zijn mocht ik daar ook in slagen.”

 

Hoe verloopt 2018 momenteel voor je?

“Een beetje met ups en downs. Het was moeilijk om een constante in mijn prestaties te leggen, maar ik denk dat ik weet hoe dat komt. Ik kan niet zoveel trainen als ik zou willen omdat ik op internaat zit. Ik heb daar wel rollen staan, maar veel kan ik ze niet gebruiken. En de woensdagnamiddag heb ik les. Ideaal is dat niet, maar ik probeer er het beste van te maken. Nu kan ik wel meer trainen. Ik hoop nog eens top 5 te kunnen rijden en wil een goed BK rijden. Vorig jaar kon ik een koers winnen bij de aspiranten, dus wie weet wat er nog inzit.”

 

Zijn er renners naar wie je opkijkt?

“Philippe Gilbert! Omdat hij altijd blijft gaan. Vorig jaar won hij nog de Amstel Gold Race met een gescheurde nier en dinsdag reed hij de rit uit met een gebroken knieschijf. Een huzarenstukje! Ook Mathieu Van der Poel en Peter Sagan vind ik geweldige renners. Zij kunnen alles en zijn enorm stuurvaardig en behendig met de fiets. En het zijn drie fantastische persoonlijkheden. Moeilijk om daar geen fan van te zijn.”

 

Waarom heb je gekozen voor Wielerteam Ieper?

“Omdat het een kleine, familiale ploeg is. Eéntje waar er geen druk of stress is. Je hoeft jezelf niet constant te bewijzen en dat is een aangenaam gevoel. Het is bovendien echt een toffe bende! Er wordt nogal wat afgelachen. Onze stage in februari had voor mij nog een pak langer mogen duren!”

Wielerteam Ieper

Sander Dekien

Naam: sander Dekien

Geboortedatum: 02/02/2001 (eerstejaarsjunior)

Woonplaats: De Panne

Bij de ploeg sinds: 2018

 

Wanneer heb je beslist om wielrenner te worden?

“Eigenlijk nog niet zo lang geleden. Het is dankzij mijn jongere broer Jasper dat ik er mee ben begonnen. Hij reed zijn eerste koersen in 2016 en dat leek me wel leuk om ook te doen. Een jaar later reed ik dan zelf mijn eerste wedstrijden, als tweedejaarsnieuweling, en dat ging best goed. Bij de wielerbond behaalde ik een aantal mooie ereplaatsen en ik wist het eindklassement van het Criterium van de Westhoek te winnen! Iets dat ik niet had verwacht bij de start van mijn wielercarrière.”

 

Wat vind je zo leuk aan het wielrennen?

“In tegenstelling tot in het voetbal, dat ik hiervoor speelde, ben je in het wielrennen vooral op jezelf aangewezen. Je kan wel eens het gat dichtrijden voor een ander en je hebt altijd de steun van vrienden, familie en de ploeg nodig, maar je moet toch vooral zelf zorgen dat je er staat! Een ander kan maar moeilijk trappen in jouw plaats é. Resultaten kunnen pas volgen na hard werken.”

 

Hoe verloopt 2018 momenteel voor je?

“Ik blijf een beetje achter met een dubbel gevoel tot nu toe. Over mijn koersen bij de wielerbond ben ik niet echt tevreden. Daar ziekte en pech heb ik me nog niet al te vaak kunnen tonen. Hopelijk kan ik dat in de zomer nog rechttrekken, want er komen nog een aantal mooie maanden aan. Bij het Criterium van de Westhoek kan het daarentegen moeilijk beter. Ik won 7 van de 8 manches, veroverde er de Belgische trui en sta riant aan de leiding in de tussenstand. Ik lijk dus goed op weg om voor de tweede keer op rij eindlaureaat te worden. Slecht kan de conditie dus niet zijn.”

 

Zijn er renners naar wie je opkijkt?

“Ik heb het wel voor Yves Lampaert. Hij geeft zich altijd 100%, in dienst van een ander of voor zichzelf. Dit jaar heeft hij opnieuw een stap gezet met een Belgische titel als bekroning. Ik hoop dat we zijn trui nog vaak te zien zullen krijgen. Eerst in de Tour en volgend jaar in volle finale van de klassiekers. Ik denk ook dat hij nog steeds progressie kan maken. Bovendien is hij altijd zichzelf gebleven, dat kun je goed merken aan zijn interviews na de koers. Die zijn zalig gewoon.”

 

Waarom heb je gekozen voor Wielerteam Ieper?

“Het is geen grote ploeg, maar we worden wel uitstekend begeleid. We kunnen zonder druk ons ding doen, maar als we vragen hebben staat er altijd iemand klaar van de ploeg. Daarnaast krijgen we ook regelmatig de kans om grotere koersen te rijden. Zo kijk ik nu al uit naar Menen-Kemmel-Menen!”

Wielerteam Ieper

Yaaron Logghe

Naam: Yaaron Logghe

Geboortedatum: 08/06/2001 (eerstejaarsjunior)

Woonplaats: Houthulst

Bij de ploeg sinds: 2018

 

Wanneer heb je beslist om wielrenner te worden?

“Eigenlijk al een tijdje geleden. Ik speelde vroeger voetbal, maar het wielrennen sprak me steeds meer aan. Ik volgde de meeste koersen op tv en ben zo’n vijf jaar geleden beginnen meerijden met de wielertoeristen. Uiteindelijk heb ik vorig jaar pas mijn eerste wedstrijden gereden, bij het Criterium van de Westhoek. Dat ging echt goed, ik werd er zelfs 2de op het BK en 2de in de eindstand van het klassement, dus besloot ik om me deze winter aan te sluiten bij WT Ieper en het te proberen bij de Wielerbond.”

 

Wat vind je zo leuk aan het wielrennen?

“In tegenstelling tot voetballen is koersen een individuele sport. Om top te zijn, moet je echt keihard trainen. Bijna elke dag! En iedere wedstrijd moet je terug het beste van jezelf geven. Daarom vind ik het ook zo leuk om lange trainingen in mijn ééntje af te werken. Ik voel dat ik daar sterker van word. En aangezien ik nogal competitief ben ingesteldheid, wil ik dat maar al te graag laten zien in de koersen!”

 

Hoe verloopt 2018 momenteel voor je?

“Ik ben best tevreden met mijn jaar tot nu toe. Ik wou graag goed zijn in de Ster der Vlaamse Ardennen en dat is me aardig gelukt. Ik zie mezelf eerder als een klimmerstype en bergop kon ik de beteren toch vrij vlot volgen. Die kwaliteiten wil ik ook tonen in de komende interclubs met iets meer hoogtemeters. Daarnaast kon ik al mijn kermiskoersen uitrijden en probeer ik al eens aan te vallen wanneer ik goed zit. Als er veel wind staat, heb ik het wel moeilijk. Daar moet ik nog in verbeteren, maar als klimmer is dat niet zo eenvoudig.”

 

Zijn er renners naar wie je opkijkt?

“Ik heb wel een zwak voor de ronderenners. Nairo Quintana, Richie Porte, Miguel Angel Lopez,... Ik kijk al uit naar de bergetappes in de komende Tour de France! Die strijd onder de klimmers, daar kan ik echt van genieten! Ook Michal Kwiatkowski is een schitterende coureur. Die kan alles: klimmen, tijdrijden, klassiekers,…. Een mooi voorbeeld voor jonge renners.”

 

Waarom heb je gekozen voor Wielerteam Ieper?

“Ik wil zo goed mogelijk worden en kijken hoever ik later kan komen. Om dat te weten, moet je grote koersen kunnen rijden. En ik wist dat ik bij WT Ieper die kansen zou krijgen. Elke renner wordt gelijk behandeld en de groep hangt goed aan elkaar. Ik ben echt content met mijn keuze deze winter!”

Wielerteam Ieper

Marlon Bril

Naam: Marlon Bril

Geboortedatum: 04/08/2002 (tweedejaarsnieuweling)

Woonplaats: Dranouter

Bij de ploeg sinds: 2018

 

Wanneer heb je beslist om wielrenner te worden?

“Dit is mijn eerste jaar dat ik meedoe aan wedstrijden, maar ik ben al jaren zot van de koers! Zoals zoveel Vlamingen. Ik vind het gewoon een verschrikkelijk mooie sport en probeer ook zoveel mogelijk koersen op tv te volgen. Zeker de Vlaamse voorjaarsklassiekers. En de liefde voor de sport is alleen maar gegroeid door zelf te fietsen. Ik reed eerst een 3-tal jaar bij de wielertoeristen en zij spoorden me aan om het ook in competitie te proberen. Deze winter heb ik dan besloten om die stap te zetten.”

 

Wat vind je zo leuk aan het wielrennen?

“Alles gewoon! Het is niet alleen een fantastische sport om naar te kijken, maar ook om zelf te doen. Het is voor mij een genot om de profs bezig te zien. Wat Sagan, Van Avermaet en de anderen doen… daar droom ik van. Daarom ga ik ook elke dag met plezier trainen. Alleen of met vrienden en ploegmaats. In de koersen zelf kan ik enorm genieten van de snelheid en het feit dat je je teamgenoten kan helpen. Bij Wielerteam Ieper vormen we echt een toffe bende!”

 

Hoe verloopt 2018 momenteel voor je?

“Eigenlijk vrij goed, beter dan verwacht. Dit is mijn eerste jaar in het peloton en dan is het toch wat bang afwachten. Koersen is nog altijd iets anders dan trainen. De snelheid ligt een pak hoger, je moet in een peloton kunnen rijden, tactiek speelt ook een rol…. Ik moet nog veel leren op alle vlakken, maar heb toch al drie koersen kunnen uitrijden. Dat zorgt ervoor dat ik elke week gemotiveerd ga trainen en met goede moed naar de wedstrijd trek. Ik kijk nu al uit naar de kermiskoers in Dikkebus begin deze zomer. Dat wordt een soort thuiskoers voor mij en er zal veel familie komen kijken. Daarvoor wil ik me gerust nog eens dubbel plooien.”

 

Zijn er renners naar wie je opkijkt?

“Ja zeker! Ik heb respect en bewondering voor alle profrenners. Maar wat Sagan allemaal doet, daar sta ik echt met open mond naar te kijken.”

 

Waarom heb je gekozen voor Wielerteam Ieper?

“In eerste instantie omdat het de ploeg het dichtst bij mij thuis was... maar nu ik er een half jaar bij rijd, besef ik dat ik nergens beter kan zitten. Wij zijn één grote groep vrienden! Mijn mooiste moment dit jaar was dan ook onze ploegstage in Geraardsbergen. Het was mijn eerste stage ooit en er werd een hechte band gesmeed tussen alle leden van de ploeg. Het was een mooie manier om onze voorbereiding af te sluiten en het seizoen vol enthousiasme aan te vatten.”

Wielerteam Ieper

INITIATIEDAGEN

Onze club organiseert

op woensdag 27 juni en zaterdag 30 juni initiatiedagen  in de wielersport voor niet aangesloten jeugd. Wie weet wordt u de nieuwe Van Avermaet, Wellens of Sagan?

Wie interesse heeft om het wielrennen zelf te ervaren krijgt daar te kans toe in uw regio.

Voor wie:  Meisjes en jongens tussen 8 en 16 jaar.

Wanneer: Woensdag 27 juni van 19u tot 20u30

                 Zaterdag 30 juni van 10u tot 11u30

Waar: clublokaal ’ t Kobbetje, Dikkebusseweg 522 Dikkebus

Wat mee te brengen: fiets die in orde is, helm, sportieve kledij.

Inschrijving gewenst: email of tel of sms

defever@telenet.be, pjdefever@gmail.com  of sms 0476 420 329

aarzel niet bij vragen ons te contacteren via één van bovenstaande gegevens.

Wielerteam Ieper

ZomerBBQ Wielerteam Ieper

Graag nodigen wij u uit voor dit gezellige samenzijn.

Vrijdag 29 juni vanaf 18.30 uur

in ‘t Kobbetje

Dikkebusseweg 522

8900 Dikkebus

 

 

Programma:

* 18u30 : Deuren open

* 19u30-21u30 BBQ (diverse stukken vlees met groenten en aardappeltjes)

Kaarten voor de BBQ kosten € 16,00 voor volwassenen en € 11,00 voor kinderen -12 jr.

Reserveren kan door een mail te sturen naar justinecherchie@hotmail.com (met vermelding aantal volwassenen+kinderen)

De betaling dient te gebeuren op rekeningnummer BE98 1030 4066 4993

Reservaties en betaling tegen ten laatste 22/06/2018

 

Met sportieve groeten,

Het bestuur van Wielerteam Ieper

Wielerteam Ieper

Briek Van Den Berghe

Naam: Briek Van Den Berghe

Geboortedatum: 10/08/2009 (9-jarige miniemen)

Woonplaats: Houthulst

Bij de ploeg sinds: 2017

 

Wanneer heb je beslist om wielrenner te worden?

“Van zodra ik met een fiets kon rijden! Sommige kinderen dromen ervan om voetballer te worden, piloot of astronaut… de mijne is om coureur te worden. Maar om te mogen koersen in competitie dien je als miniem eerst een aantal lessen te volgen bij de Wielerbond. Die mag je pas volgen in het jaar dat je 8 wordt. Ik moet mijn ouders zowat de oren van het hoofd gezaagd hebben. (lacht) Maar ik wou gewoon zo snel mogelijk beginnen koersen!”

 

Wat vind je zo leuk aan het wielrennen?

“Dat is moeilijk te omschrijven. Ik amuseer me tijdens het trainen met mijn ploegmaten, op de wedstrijden heb ik al een aantal nieuwe vrienden gemaakt,…. De koers is gewoon een schitterende sport. En ook heel eerlijk. Oké, je moet soms wat geluk hebben en er komt wat tactiek bij kijken, maar zonder trainen zal je ook geen resultaten behalen. Een slechte dag wordt afgestraft en met een superdag kom je dicht bij de zege. Daarom ben ik ook zo trots op mijn vijf overwinningen die ik tot nu toe behaalde. Ze zijn een beloning voor al het harde werk en opofferingen. Ook van mijn familie, want zij steunen me keihard in het beoefenen van mijn hobby en staan 100% achter mij.”

 

Hoe verloopt 2018 momenteel voor je?

“Heel goed! In Veldegem boekte ik mijn eerste zege van het seizoen en in de andere koersen maakte ik steevast deel uit van de kopgroep. Ik zou graag nog een paar keer op het podium staan, het liefst als winnaar natuurlijk. Ik heb vorig jaar in totaal vier keer kunnen winnen, zowel op de weg als in het veld. Dat zou ik nu graag herhalen.”

 

Zijn er renners waar je naar opkijkt?

“Ik kijk naar elke renner met de nodige bewondering, maar ik supporter het hardst voor Jordi Warlop en Jelle Vermoote. Mijn mama heeft Jordi nog getraind als voetballer en toen we eens naar een koers van hem gingen kijken was ik meteen verkocht. En nu rijdt hij tussen de profs! Ik hoop dat hij zich nog eens kan tonen in een grote koers dit jaar. Jelle is dan weer familie van mij en ik probeer zoveel mogelijk crossen van hem mee te pikken. Hij kende al een mooie winter, maar ook op de weg kan hij zijn mannetje staan. Hij wist dit seizoen zelfs al een koers te winnen! Ik ben benieuwd hoever hij kan komen in de toekomst.”

 

Waarom heb je gekozen voor Wielerteam Ieper?

“Omdat mijn mama onze voorzitter, Bjorn, al kende vanop het werk. Hij vertelde dat ze altijd plaats hebben voor jonge, beginnende rennertjes en dat het plezier in hun hobby steeds voorop staat. En dat is zeker het geval! Ik heb me mijn keuze nog geen seconde beklaagd en amuseer me enorm binnen Wielerteam Ieper!”

Wielerteam Ieper

Gerben Dewinter

Naam: Gerben Dewinter

Geboortedatum: 04/09/2003 (eerstejaarsnieuweling)

Woonplaats: Voormezele

Bij de ploeg sinds: januari 2018

 

Wanneer heb je beslist om wielrenner te worden?

Ik koers al van bij de miniemen, sinds mijn achtste geloof ik. Voordien speelde ik voetbal, maar ik sloeg constant mijn voet om en had regelmatig last van krampen. Op aanraden van de dokter ben ik dan naar een andere hobby op zoek gegaan. En mijn oog viel al snel op het veldrijden, één van de populairste sporten in Vlaanderen. En die keuze heb ik me nog geen moment beklaagd. Later ben ik dan ook op de weg beginnen koersen en dat lukt me wel aardig. Ik doe het allebei graag en wil dan ook zo lang mogelijk de disciplines blijven combineren.

 

Wat vind je zo leuk aan het wielrennen?

In tegenstelling tot voetbal is het wielrennen toch eerder een individuele sport. Oké, je rijdt dan wel in een team, je ploegmaats zijn belangrijk en je hebt altijd mensen nodig die je steunen en voor je supporteren, maar je moet wel zelf trainen. Wie hard werkt, zal daar vroeg of laat voor beloond worden. Een mooie prestatie geeft een enorme voldoening. Daarnaast is het ook een heel gevarieerde sport. Vooral het veldrijden dan. Stroken door de modder, door het zand, bergop, bergaf,.... Het BK veldrijden in Koksijde bv. was gewoon een fantastische ervaring!

 

Hoe verloopt 2018 momenteel voor je?

Heel goed! Beter dan verwacht zelfs! Ik had vorig jaar nooit gedacht om eindwinnaar van de Vlaamse Cyclocross Cup bij de eerstejaarsnieuwelingen te worden. Een prestatie waar ik met veel trots op terugblik. Ik reed een constante winter en dan is dat een mooie bekroning. Ik kon dus al met een goed gevoel naar het wegseizoen toewerken en ook dit verloopt naar wens. In mijn eerste jaar bij de nieuwelingen wou ik vooral mijn koersen vlot kunnen uitrijden en dit gaat al aardig. Het blijft nog een beetje zoeken... Ik neem niet altijd de juiste beslissingen, maar ik blijf geduldig verder werken.

 

Zijn er renners waar je naar opkijkt?

Goh, niet echt. Ik heb respect voor elke renner, maar het is niet zo dat ik hevig sta te supporteren voor één man.

 

Waarom heb je gekozen voor Wielerteam Ieper?

Deze winter ging ik op zoek naar een nieuwe ploeg en na wat rondvragen bij andere renners kreeg ik alleen maar positieve dingen te horen over WT Ieper. Een echte vriendengroep waar er al eens gelachen mag worden. Dat is ook gebleken tijdens de Tour de la Basse-Meuse. De sfeer zat er ongelooflijk goed in tijdens deze tweedaagse. Ook onze ploegtraining op woensdagnamiddag is iets waar ik steeds weer naar uitkijk. Dat is een combinatie van fietsen en plezier maken. Zalig!

 

Wielerteam Ieper

Sander Gheysens

Naam: Sander Gheysens
Geboortedatum: 07/10/2001
Woonplaats: Westouter
Bij de ploeg sinds: 2016

Wanneer heb je beslist om wielrenner te worden?
Ik ben in 2016, als eerstejaarsnieuweling beginnen koersen. Dankzij mijn nonkel die een fervent fietser is. Vroeger reed hij ook in competitieverband, nu enkel nog voor zijn plezier. Maar hij gaat nog steeds hard vooruit hoor. Ik ging vaak met hem trainen en zo begon het ook bij mij te kriebelen. In mijn debuutjaar nam ik regelmatig deel aan de wedstrijden van het Criterium van de Westhoek en dat is eigenlijk een ideale leerschool voor beginnende renners.

Wat vind je zo leuk aan het wielrennen?
Alles! Ik besef ook dat ik niet dé topper ben, maar ik geniet enorm van het trainen en het koersen. Ik heb dit jaar al eens een training van 170km afgelegd. In mijn ééntje, maar het was wel plezant. Elke keer ik met vrienden kan trainen of koersen is voor mij eigenlijk een topmoment. Het is natuurlijk ook leuk als je een mooie prestatie kan leveren, zoals vorig jaar op het PK of in de Tour de la Basse-Meuse…. Het is gewoon een echte passie geworden en ik denk niet dat die snel zal overgaan. Stilzitten op de schoolbanken is eigenlijk niets voor mij. Ik zou heel graag prof worden. Dat zou een droom zijn die werkelijkheid wordt.

Hoe verloopt 2018 tot nu toe voor je?
Niet echt super. Door omstandigheden heb ik nog niet al te veel wedstrijden kunnen rijden. Ik had wat last van de rug en kende de laatste weken ook problemen met mijn materiaal. Maar mijn fiets staat ondertussen terug op punt en ook mijn rug is al een pak beter. Vanaf nu kan ik er volop tegenaan. Het doel is om mijn koersen vlot te kunnen uitrijden en elke week een tikkeltje beter te worden. Hopelijk kan ik dan na verloop van tijd mee de wedstrijd kleuren en wie weet eens voor de zege strijden. Daarvoor zal ik wel hard moeten blijven werken. Misschien dat ik nog eens een training van 180km afwerk. (lacht) Om helemaal klaar te zijn.

Naar welke renners kijk je nog op?
In de eerste plaats naar mijn nonkel. Hij is mijn grote voorbeeld. Bij de profs heb ik het vooral voor Sagan, een fenomenale renner, en Greg Van Avermaet. Twee jongens die altijd koersen en die top zijn in de Vlaamse klassiekers, de wedstrijden die mij het meeste aanspreken. En als het een massasprint wordt, supporter ik voor Marcel Kittel. Ik kijk er nu al naar uit om hem bezig te zien in de Tour de France. Vorig jaar was hij daar enorm sterk!

Waarom heb je gekozen voor Wielerteam Ieper?
Ik ben begonnen bij Wielerteam Ieper en die keuze heb ik mij nog niet beklaagd. Ik kwam er terecht in een echte vriendengroep! Het gaat er steeds ontspannen aan toe, maar we worden ook uitstekend begeleid. We kunnen steeds wel bij iemand terecht met onze vragen. Maar het belangrijkste is, dat het plezier altijd voorop staat, want koersen is gewoon het liefste dat ik doe!

Wielerteam Ieper

Onze peter Stan Dewulf

Stan Dewulf kort

Geboortedatum: 20/12/1997
Categorie: derdejaarsbelofte
Ploeg: Lotto Soudal U23
Ambities voor 2018: knallen in de Hel

Stan, je bent ondertussen al derdejaarsbelofte, wanneer ben je begonnen met koersen?
“Voor mij is het eigenlijk allemaal begonnen als laatstejaarsaspirant. Officieel mocht het nog niet, maar eind 2011 kreeg ik toch de toestemming om deel te nemen aan enkele wedstrijden van het criterium van de Westhoek bij ons in de streek. En die zijn goed mee gevallen. Een jaar later begon dan het echte werk bij de nieuwelingen. Een uitblinker was ik zeker niet, maar ik amuseerde me en ik reed in een ploeg met allemaal vrienden. Ik kijk nog steeds met veel plezier terug op mijn eerste stappen in het wielerpeloton, ,ook al kwamen mijn eerste zeges pas een tijdje later.”

Wat vind je dan zo leuk aan de koers?
“Goh, moeilijke vraag. Ik heb veel vrienden leren kennen in de koers. Ik heb al een groot stuk van de wereld leren kennen: ik heb een WK in Richmond meegemaakt, een EK in Estland, rittenkoersen in het buitenland,…. stuk voor stuk herinneringen om te blijven koesteren. En ik fiets ook gewoon graag! Als tweedejaarsjunior ben ik verliefd geworden op Paris-Roubaix. Zo noemen het ‘De Hel van het Noorden’, maar als ik daar ooit kan winnen, zal ik in de zevende hemel zijn.” “Het is natuurlijk niet altijd gemakkelijk. En dat wil ik jonge renners ook meegeven. Als het goed gaat, is het leuk, maar je moet er wel hard voor werken. Mensen letten vooral op je prestaties, maar vergeten soms wat je daarvoor moet doen. Hard trainen, vaak in combinatie met studeren. En er zijn ook tegenslagen. Zo heb ik zelf al twee keer mijn sleutelbeen gebroken. Dat zijn dingen die erbij horen. Koersen is een mooie, maar harde sport. Je moet er een passie voor hebben!”

Hoe verloopt 2018 voor je?
“Tot dusver heel goed. Al viel het seizoensbegin wat tegen. Ik sukkelde met een bacteriële infectie waardoor ik niet diep kan gaan in de koersen. Maar een weekje rusten deed wonderen, want sindsdien heb ik het goede gevoel terug te pakken. Ik won twee ritten in de Tryptique des Mont et Chateaux, verlengde mijn titel als West-Vlaams kampioen tijdrijden en werd 6de in mijn eerste Luik-Bastenaken-Luik voor beloften! Nochtans niet echt mijn soort koersen, want ik heb het meer voor de Vlaamse hellingen. Die topvorm wil ik nu doortrekken naar de Tour de Bretagne (een rittenkoers van 7 dagen waar hij vorig jaar 3de werd in de eindstand). En daarna komt mijn hoofddoel voor dit jaar er al snel aan: Paris-Roubaix! Daar wil ik op mijn best zijn.”

Je staat zelf op de drempel naar het profpeloton, kijk je eigenlijk nog naar iemand op?
“Toch wel hoor. Peter Sagan is een fantastische coureur. Het is ongelooflijk wat hij allemaal kan. En het lijkt ook zo simpel te gaan, maar ik ben zeker dat hij er ook hard voor moet werken. Daarnaast heb ik ook veel bewondering voor wat Wout van Aert dit voorjaar gepresteerd heeft. Wereldkampioen veldrijden worden en die lijn gewoon doortrekken naar de Vlaamse koersen… dat is heel straf! Een voorbeeld voor velen ook.

Waarom heb je gekozen voor Wielerteam Ieper?
“Omdat zij de enigen waren die me wilden (lacht). Neen, serieus nu. Ik heb me enorm geamuseerd bij WT Ieper. We waren een echte vriendengroep. Zelfs met het bestuur en de ploegleiders klikte het gewoon. En ook op de wedstrijden zat de sfeer er goed in. Er was geen druk en we kregen allemaal onze kans. Op jonge leeftijd is dat eigenlijk ideaal. Het plezier moet voorop staan en dat is bij Ieper zeker het geval!”

Wielerteam Ieper

Pannenkoekenverkoop

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Wielerteam Ieper opnieuw een pannenkoekenverkoop . We verkopen opnieuw heerlijke Beauvoordse Pannenkoeken ( 7 euro voor 1 KG ).

Bestellen kan tot en met 7 april bij alle renners en bestuursleden.

Wielerteam Ieper

Eerste interclub van het seizoen 2018

Met de GP Alfred Gadenne ter ere van de voormalige burgemeester van Dottenys voor beloften en EZC stond voor Wielerteam Ieper de eerste interclub van het seizoen 2018 op het programma. Bjorn en Björn hadden meteen de handen vol toen Jonas Vanhove een tiental km wedstrijd betrokken was bij een valpartij en zijn ketting vast zat tussen zijn voorblad en fietskader. Het kostte flink wat krachten om de staart van het peloton weer in het vizier te krijgen. Jammer genoeg zorgde de eerste beklimming van de Col de la Croix Jubaru te Mont Saint Aubert intussen net voor de eerste grote schifting in het peloton, waardoor heel wat renners in moeilijkheden raakten en het voor Jonas onmogelijk werd nog terug te keren in het peloton.

Dieter Liefooghe was aan zijn eerste wedstrijd toe sinds Zillebeke in augustus 2017 en kwam moest pas na die eerste beklimming afhaken. Ook zijn broer Frederic kwam terug in competitie na gezondheidsproblemen vorig seizoen. Hij haakte af in de aanloop naar Mont Saint Aubert, samen met belofte Jens Bruneel, die nog wat competitieritme mist.

Bij het ingaan van een tweede grote ronde waren Jeroen Huysser en Kenzie Boutté voorin vertegenwoordigd. Onder impuls van de sterke blokken Lotto-Soudal en EFC onstond een elite-kopgroep van een dertigtal renners die bij het ingaan van de plaatselijke ronden een voorsprong nam van meer dan een minuut op een drietal achtervolgers. Een fel uitgedund peloton, met voor Wielerteam Ieper enkel nog Kenzie Boutté, volgde dan op goed anderhalve minuut. Jeroen Huysser bevond zich dan in een volgende peloton van een dertigtal renners.

Na een regenbui in de slotronde werd de wedstrijd uiteindelijk gewonnen door Laurens Huys van Lotto-Soudal, voor Kjell Van Driessche en Julien Haeverbeke. Kenzie Boutté was nog verdienstelijk 65ste.

Wielerteam Ieper

Clubkampioenschap Meulebeke

Afgelopen zondag 18/02 nam Wielerteam Ieper deel aan de clubkampioenschappen te Meulebeke. Een week voor het echte seizoensbegin was dit dan ook een geslaagde test voor de club.

Bij de nieuwelingen werd Aiko Muylle 14de en is zo ook de nieuwe clubkampioen voor Gust Dewulf en Miel Verscheure. Nathan Castelain kwam jammergenoeg ten val en dit gelukkig zonder erge kwetsturen.

Matthew Deborggraeve reed bij de junioren een zeer knappe koers en zat de hele tijd in de kopgroep . Hierdoor werd Matthew dan ook clubkampioen voor Yaaron Logghe en Sander Dekien.

Ook de Beloften en Elite Zonder contract mochten in Meulebeke hun wedstrijd rijden en daar behaalden we meteen 2 schitterende resultaten na het rijden van een sterke koers. Kenzie Boutté werd met een 3de plaats clubkampioen voor Jeroen Huysser en Jonas Vanhove. Door de 6de plaats van Jeroen Huysser eindigden er zo 2 renners van Wielerteam Ieper in de top 10. Jens Bruneel werd clubkampioen bij de beloften.

Wielerteam Ieper

Ploegvoorstelling 2018

2018 betekent reeds het negende seizoen voor de club. Tijdens de ploegvoorstelling kunnen onze renners zich een eerste maal tonen in de nieuwe uitrusting.

De ploegvoorstelling vindt plaats op zaterdag 20 januari in Flanders Lodge te Ieper. Alle info via info@wielerteamieper.be of op 0498 04 40 84.

Wielerteam Ieper